Hen ved 5 år havde han tilbragt på denne måde, da han i marts 1848 skrev hjem: ”Jeg holder det for min pligt at tilbyde fædrelandet min arm; i Guds navn lad gå!” og gerningen fulgte på ordet, idet han kort efter mødte som frivillig ved Københavns eksercerskole, hvorfra han i juni afgik til 3. Jægerkorps. Han blev snart overjæger og efter i vinterens løb at have gennemgået en kommandoskole den 10. marts 1849 udnævnt til sekondløjtnant i linjen med anciennitet fra 1. januar s.å. Han forblev ved 3. Jægerkorps og deltog med dette i slaget ved Kolding den 23. april. I rapporten om slaget ved Fredericia, hvor han var med til at tage fra fjenden en større ammunitionspark, udtaler kompagniet, at, ”ihvorvel alle den dag har været besjælede af det stolteste møde, må Lorentzen dog særligt fremhæves, og ved felttogets slutning var han blandt de officerer, som korpset særligt nævner som værdige til udmærkelse. Et portræt, han i forsommeren havde haft lejlighed til at tage af general Olaf Rye og med dennes tilladelse havde sendt til en litograf, udkom efter opfordring af generalinden i august måned s.å. Vinteren over var han med sit korps i kvarter på Fyn og senere på Als, indtil hæren i juli 1850 blev trukket sammen på det slesvigske fastland. Den 25. juli stod 3. Jægerkorps yderst på vor venstre fløj, og mens Lorentzen med megen bravour førte sine folk frem ved Farensted, fik han en kugle i den ene side og tværs igennem livet. Han bad en kammerat om at løse gehænget, og da dette var gjort, sagde han: ”Tak, nu er det snart forbi”. Ikke fem minutter efter havde han udåndet uden tilsyneladende at have lidt meget. Han ligger begravet på kirkegården i Farensted.
Lorentzens bortgang blev dybt beklaget i korpset, thi ikke blot havde han i de tre krigsår udviklet sig til en særdeles duelig officer hvis tab det for tiden er mig aldeles umuligt at få erstattet, udtalte hans kompagnichef, men derhos var han hos kammeraterne lige så afholdt for sin bravhed og hjertelighed, som påskønnet for sit glade kunstnersind og sin smukke sangstemme, der lidt om sommeren havde lettet anstrengelserne og om vinteren havde forkortet de lange timer i ensomme kvarterer. Ikke mindre føltes savnet af ham af plejeforældrene og deres børn, der havde ham kær som en trofast og kærlig søn og broder.
Kilder og henvisninger:
Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1880-87. 3. Del: Krigen i 1850. S. 1559-1561.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar