hørte til en gammel præsteslægt, der oprindeligt stammer fra den kongerigske enklave Døstrup i Sønderjylland. Hans farfader var garnisonspræst i København, professor Brorson, hans forældre etatsråd, lottokasserer Johan David Christian Brorson og hustru Charlotte Louise, født Lund. Født i København den 10. november 1829, blev Brorson sat i Efterslægtselskabets Realskole og fik efter at have gennemgået skolen plads på et godskontor under grevskabet Frijsenborg.
Grebet af den almindelige begejstring, meldte han sig i 1848 som frivillig og gennemgik en uddannelsesskole, hvorefter han forfremmedes til korporal og den 4. oktober s.å. til sekondløjtnant i krigsreserven. Han ansattes ved 3. Linjebataljon, med hvilken han i 1849 deltog i affærerne ved Dybbøl den 13. april, Kolding den 23. april, Gudsø den 7. maj samt efter at have været i Fredericia under bombardementet i slaget den 6. juli. I 1850 hørte bataljonen til 5. Brigade, der efter at have været på forpost natten mellem den 24. og 25. juli åbnede fægtningen den næste morgen. Under den hæftige og anstrengende fægtning, 3. Linjebataljon her indvikledes i øst for Engbro, blev Brorson kl. 8 om morgenen ramt af en kugle, der straks medførte hans død. Først om eftermiddagen fandtes hans lig på dette sted, hvor kampen var vedblevet at rase frem og tilbage. Kuglen var gået ind i venstre side tværs igennem brystet og sad i højre arm. Da stedet straks igen skulle forlades, og der savnedes transportmidler, befalede den ældste tilstedeværende kommanderende, oberstløjtnant Honnens, at kiget skulle begraves i en smuk, mosgroet kæmpehøj tæt ved Engbro. Her fik Brorson en sjældent skøn og gribende jordefærd i nærværelse af flere hundrede kammerater af alle grader og våbenarter. Stedet er vel vedligeholdt og indhegnet af fire med jernstænger forbundne sten.
Brorson var et meget lovende ungt menneske, afholdt af kammerater og undergivne som en elskværdig karakter og en tapper soldat.
Kilder og henvisninger:
Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1880-87. 3. Del: Krigen i 1850. S. 1556-1557.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar