var født den 12. august 1820 i Maribo, hvor hans fader, kammerråd Hans Jacobsen Lunddahl, var amtsforvalter; moderen hed Charlotte Amalie, født Rye. Efter i hjemmet at have nydt undervisning af en huslærer kom sønnen, 13 år gammel, til København for at uddannes til officer; ligesom hans ældre broder, senere oberst C.C.L. Lunddahl, ønskede han at indtræde i Artilleriet og var alt 1836 så vidt fremme i kundskaber, at han ville have kunnet indstille sig til adgangseksamen til den kongelige militære højskole. Da man imidlertid endnu ikke anså ham for moden til at indtræde som elev på skolen, lod han sig antage som frivillig overjæger i Jyske Jægerkorps. 1838 bestod han adgangsprøven, blev sekondløjtnant i Artilleriet uden Aanciennitet, bestod 1840 oprykningseksamen og fik nu tillagt anciennitet af 21. september 1838, men forlod den 25. august 1842 højskolen uden afgangseksamen og blev med sin anciennitet ansat som sekondløjtnant ved 1. Jægerkorps.
Allerede tre år senere erholdt han tilladelse til at træde à la suite i jægerne for som sektionsingeniør at deltage i bygningen af banestrækningen København-Roskilde. 1846 gjorde han en rejse til Norge på foranledning af Jernbanebestyrelsen, ligesom han det følgende år, da han var blevet ansat som stationsinspektør i Roskilde, gjorde en rejse til Nordtyskland, Sachsen og Preussen for at sætte sig ind i banernes drift. Efter hans hjemkomst blev revisionen af et projekt til banens forlængelse til Korsør ham overdraget.
Den 1. januar 1847 var han rykket op til premierløjtnant, og da han ved krigens udbrud atter meldte sig til tjeneste ved hæren, blev han ansat som adjudant ved 1. Reservejægerkorps, der i 1848 ikke kom til at deltage i nogen kamp, hvorimod det 1849 var i ilden ved Avnbøl den 5. og Ullerup den 6. april, Krybily den 3. og Gudsø den 7. maj, udfaldet fra Fredericia den 30. juni samt endelig i slaget den 6. juli. Lunddahl deltog med ære i alle disse affærer, blev efter det sidstnævnte slag ansat som midlertidig kompagnikommandør ved korpset og modtog den 9. september Dannebrogsordenens Ridderkors. Den 18. oktober s.å. blev han forsat til 1. Reservebataljon som chef for 2. kompagni og lå nu i vinterkvarter på Als. Den 22. marts 1850 blev han kaptajn. Den 25. juli faldt han i Øvre Stolk, da hovedreserven tilbageerobrede byen, ramt af en kugle i tindingen.
Lunddahl skildres som en ivrig og energisk natur, både som soldat og som jernbaneembedsmand, altid meget afholdt af sine undergivne, som han også udenfor den egenlige tjeneste tog sig meget af. Han var derhos en mand med mange interesser, særligt for teatret. Den 15. maj 1847 havde han ægtet en danskfødt skuespillerinde ved teatret i Christiania, Alvilda Hardenberg, i hvilket ægteskab der fødtes en søn og tre måneder efter faderens død en datter.
Kilder og henvisninger:
Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1880-87. 3. Del: Krigen i 1850. S. 1521-1523.
H. Lunddahl: Kaptajn Ludvig Fr. A. Lunddahl og hans Rapport om Fredericia-Slaget. Danskeren 1889, s. 208-216.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar