I begyndelsen af 1848 kom han hjem fra Rusland og var først kompagnichef ved Livgarden, dernæst stabschef dels ved 2. og dels ved 4. Infanteribrigade og endelig adjutant ved Overkommandoen. Den 17. juli 1848 blev han major. Fra slutningen af 1848 og til 1851 stod han som kommandør for 2. Forstærkningsbataljon, blev dernæst 1851-60 chef for 3. Linjeinfanteribataljon, 1860-63 chef for 3. Infanteribrigade. Den 19. januar 1850 var han blevet oberstløjtnant og for sin deltagelse i den første slesvigske krig fik han den 6. oktober 1850 Sølvkorset. Endelig blev han den 12. marts 1856 oberst, den 28. december 1858 Kommandør af Dannebrog og den 16. marts 1860 generalmajor. I 1863 var han chef for 7. Infanteribrigade og den 8. december 1863 blev han chef for 2. Armédivision.
2. Forstærkningsbataljon førte han den 6. april 1849 i kampen ved Ullerup og den 24.-25. juli 1850 i slaget ved Isted. General Krogh viste sin tillid til du Plat ved at ansætte ham som pladskommandant i Slesvig efter den danske hærs indrykning 1850 og ved senere at give ham kommandoen over besætningen i Angeln. Ved sin på engang strenge og retfærdige optræden overfor civil som militær bidrog du Plat i høj grad til at opretholde disciplinen i alle forhold.
I 1851 fik han kommandoen over 3. Linjeinfanteribataljon og rykkede 1852 med denne til Altona, hvor han blev kommandant. Hans fornemme personlighed, sikre optræden og ridderlige karakter bidrog ikke lidt til at hævde de danske militæres stilling i Altona og den tilstødende store handelsby Hamborg. Hans humane optræden lige overfor de underordnede, hvem han ved enhver lejlighed hjalp med råd og dåd, og det, at han let kunne tilgive forseelser, begåede i ungdommelighed, mens han strengt påtalte, hvad der stred mod den takt og den optræden, der bør forlanges af officerer, gjorde ham afholdt af alle, der stod i tjenesteforhold til ham.
Da krigen udbrød 1864 besatte han med sin division højre fløj af Dannevirkestillingen. I krigsrådet den 4. februar udtalte han, at Dannevirkestillingens forsvar lå udenfor vor hærs evne. Efter tilbagegangen kom han med sin division til Als og de herværende to divisionsgeneraler skiftedes til at have kommandoen i Dybbølstillingen. Når du Plat havde kommandoen var han hver morgen i stillingen fra daggry til klokken 10-11, red om i stillingen, talte med de kommanderende og havde altid et opmuntrende ord til soldaterne. Den 17. og 28. marts var han til stede under fægtningerne.I den sidste periode af Dybbøl-forsvaret inspicerede han stillingen hver aften efter afløsningen, som jo sjældent gik for sig uden mindre træfninger. Den 18. april kl. 10 formiddag, da angrebet skete, begav du Plat sig ud til tropperne og bidrog ved sin personlige nærværelse til at støtte dem. Mens han ved et gærde foran baraklejren iagttog preussernes fremrykning langs Vemmingbund mod vor venstre fløj og herfra søgte at bringe de i fronten vigende tropper til at holde stand, ramtes han af en kugle samtidig med majorerne Schau og Rosen. Han delte ikke Overkommandoens anskuelse om nødvendigheden af at fortsætte kampen ved Dybbøl, men som soldat lystrede han og faldt under opfyldelsen af sin pligt.
Han havde den 16. april opfordret general Gerlach, der var medtaget af sygdom, til at melde sig syg. I bekræftende fald ville så du Plat som ældste divisionsgeneral have ført hæren tilbage fra Dybbøl og påtaget sig ansvaret for at undgå fjendens storm på de til grushobe sønderskudte skanser og derved forhindre det uundgåelige nederlag. Hans lig optoges af fjenden og feltmarskal Wrangel hædrede det med en laurbærkrans. Hans lig begravedes den 28. april på Soderup Kirkegård.
Den 25. november 1848 ægtede han Elisabeth Cathrine von Scholten, datter af generalmajor og guvernør i Vestindien, Casimir Vilhelm von Scholten.
De danske forsvarsbrødre have ladet hans billede male og ophængt det i Nationalgalleriet på Frederiksborg Slot. I 1866 udtalte Wrangel ønsket om at måtte bidrage til et mindesmærke over denne helt.
Valget af Soderup Kirkegård skyldtes, at fru du Plats søster var gift med den illegitime kongesøn Frederik Wilhelm lensgreve Dannemand, der ejede hovedgården Aastrup og den nærliggende Soderup kirke.
Kilder og henvisninger:
Axel F. Hansen: Mindeskrift over de i 1864 faldne Officerer. Høst, 1909. S. 162-164.
Nick B. Svendsen: Generals of the Danish Army in the First and Second Schleswig Holstein Wars 1848-50 and 1864. Schleppegrell, Rye and du Plat. Kbh., 2011. 322 sider.
Nick B. Svendsen: General Claude du Plat og Kaukasus. Krigshistorisk tidsskrift 2012, nr. 1, s. 32-40.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar