mandag den 23. maj 2022

Underskibslæge Carl Ludvig Theodor Ibsen (1825-1849)

en søn af lektor ved Københavns Universitet, professor Ibsen, blev født i året 1825. I 1843 blev han fra Borgerdydskolen på Christianshavn dimitteret til universitetet, og i 1845 tog han den for lægestuderende foreskrevne, forberedende eksamen i kemi og botanik med laudabilis i begge fag. 

Da i 1848 krigen fordrede et større lægepersonale, end der let kunne erholdes, tilbød han, skønt endnu ikke kandidat, sin tjeneste og blev da ansat som underskibslæge på fregatten Freja. I 1849 var han så vidt med studierne, at han om efteråret ville kunne have underkastet sig lægeeksamen, og han ville derfor næppe atter have taget tjeneste, dersom han ikke ifølge sin alder havde hørt til det unge mandskab, der efter septemberloven kunne vente udskrivning til krigstjenesten; han ansattes dette år som 2. underskibslæge på Christian den Ottende, i hvilken stilling han den 5. april delte skæbne med så mange andre af dettes besætning. Han formodes at have fundet sin død ombord i skibet, i hvilket han under hele affæren havde virket med iver og utrættelighed. Han var en håbefuld studerende og særdeles afholdt af alle sine omgivelser.

Humlum Kirkes store lysekrone, som blev skænket af professor Ibsen
til minde om hans fader og "om hans søn Carl Ludvig Theodor Ibsen,
der i fædrelandets tjeneste, under udøvelsen af sit kald som læge,
og opfyldelsen af sine pligter mod lidende medmennesker,
ofrede livet ved Eckernförde d. 5. april 1849". Således lyder inskriptionen
på lysekronen, der også er dekoreret med æskulapstave.

Underskibslæge Carl Ludvig Theodor Ibsen (søn af kirurg, senere professor i anatomi Ib Pedersen I. og Caroline Christiane Böschen), født 19. juni 1825 i København (Petri), omkom 5. april 1849 ved linieskibet Christian VIII’s eksplosion i Eckernförde fjord, formodentlig begravet på Eckernförde Kirkegård. Ugift.

Kilder og henvisninger: 

Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1873-78. 2. Del: Krigen i 1849. S. 1125-1126

Danske krigergrave og mindesmærker

Ingen kommentarer:

Send en kommentar