torsdag den 26. maj 2022

Premierløjtnant Johan Christian Julius Meincke (1823-1849)

fødtes den 14. marts 1824 på Frederiksværk, hvor faderen, kaptajn Meincke, var ansat som laboratorieofficer ved Raketkorpset; drengen sattes tidligt i værkets skole, hvis indbyrdes undervisning interesserede ham meget, og han bragte det snart forholdsvis vidt; han var en ærekær, sandhedselskende og kæk dreng. Som følge af faderens tiltagende svagelighed og flytning fra Frederiksværk kom Meincke i huset hos sin dér boende halvbroder, senere major og chef for et espingolbatteri, der fra nu af ledede hans undervisning. 

Det var oprindeligt hensigten, at han skulle studere, men snart opgaves denne tanke, og efter et kort ophold i et privat institut i København tog han i marts 1839 adgangseksamen til Landkadetakademiets næstyngste klasse. Den 1. november 1844 udnævntes han til sekondløjtnant med anciennitet af 1. november 1843 og ansattes ved 15. Linjebataljon i Rendsborg, hvor han et par kortvarige detacheringer til Altona fraregnede, forblev til krigens udbrud; livet i Rendsborg behagede ham ikke, navnlig som følge af den mod de danske så stærkt fremtrædende, hadefulde ånd, der ofte viste sig i gerning, uden at der på grund af de slappe kommandoforhold med kraft blev trådt op derimod. 

Da oprøret i Rendsborg udbrød, og Meincke flygtende ankom til København, blev der foreløbigt anvist ham garnison i Helsingør, men snart efter blev han ansat ved 8. Linjebataljon; i løbet af efteråret afgik han dog atter derfra til en rekrutskole i København. Ved krigens genudbrud i 1849 blev han ansat ved 6. Reservebataljon, hvor han forrettede tjeneste som adjudant, indtil han i slaget ved Kolding den 23. april blev dødeligt såret. Da bataljonskommandøren, major la Cour, under kampen så sin kæde i færd med at vige, sagde han til Meincke: ”Rid ud og animér dem”. Han for afsted, fik hesten skudt under sig, samtidigt en kugle i låret, og kort efter traf en kugle ham i munden og gik ud gennem halsen; han udåndede endnu samme dag på lazarettet i Fredericia.

Han havde stedse vist sig som en udmærket officer, og fædrelandet tabte i ham en af sine bedste, ædleste og mest lovende sønner.

32 faldne fra slaget ved Kolding 23. april 1849 blev begravet i 
Kæmpegraven på Trinitatis kirkegård i Fredericia
Bronzerelieffet er udført af billedhugger H.W. Bissen

Premierløjtnant ved 6. Reservebataljon Johan Christian Julius Meincke (søn af kaptajn Arent Johan Wilhelm M. og Louise Muderspach), født 14. marts 1823 i Frederiksværk, faldet 23. april 1849 ved Kolding, begravet 27. april på Fredericia Trinitatis kirkegård. Ugift.

Kilder og henvisninger: 

Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1873-78. 2. Del: Krigen i 1849. S. 1134-1136

Danske krigergrave og mindesmærker


Ingen kommentarer:

Send en kommentar