tirsdag den 18. juli 2023

Premierløjtnant Barthold Detlef Melchior Walter (1828-1864)

fødtes den 21. maj 1828 i Ratzeborg og var søn af etatsråd, amtmand og første embedsmand i Lauenborg Amt, Friedrich Eduard Walter. Walter var i 1851 tilgået hæren med den lauenborgske jægerbataljon, senere 14. Bataljon. Han havde sekondløjtnants anciennitet af 16. januar 1851. Den 13. maj 1852 blev ban forsat til 3. Linjeinfanteribataljon, hvor han stod til sin død. Premierløjtnants karakter og anciennitet fik han den 10. oktober 1863 og til premierløjtnant udnævntes han den 28. april 1864. Han var med ved Mysunde, hvor han såredes let, og ved Dybbøl den 17. marts og den 18. april.

Den 28. juni om aftenen havde Walter været sammen med flere af officererne, der i barakkerne på Als havde haft et lille sold. Drikkevarerne var kun få, men stemningen var, for enhver, der havde været med, uforglemmelig. Selv temmelig tørt anlagte personer kom der forunderligt liv i den aften, og hver gav sit bidrag til underholdningen, men intet gav en sådan genlyd hin aften, som en kort tale, Walter holdt for ”gamle Dannebrog som symbol for sandhed og Rer”, trods det, at Walter oprindelig var tysker, født i Lauenborg, og havde hele sin slægt i Tyskland.

Klokken var blevet hen ad to mellem den 28. og 29. juni; nogle var gået til ro, andre, deriblandt Walter og en kammerat, gik i samtale udenfor barakkerne. Han havde gentagne gange udtalt, at han var vis på, at preusserne ville angribe den nat. Pludselig udbryder han til sin kammerat: ”Hører De?” Kammeraten hørte endnu intet, men Walter for straks hen og alarmerede først sit kompagni, første, og derefter de andre kompagnier, således at de, der alt var gået til ro, hurtigt kom i klæderne igen, klar til at gå mod fjenden. Kort efter lå Walter på kamppladsen, ramt af et skud i brystet, bedækket med Dannebrog i form af Ridderkorset, som var tildelt ham den 27. juni og netop samme dag var kommet ham i hænde.

Han faldt i fangenskab og førtes til Augustenborg lazaret, hvor han døde samme dag. Den 8. juli blev hans lig begravet på Augustenborg Kirkegård. Senere rejstes på hans grav et mindesmærke med inskriptionen: ”Dette minde sattes ham af venner og kammerater”.

Walter var en meget lovende og tapper officer, der i rapporten var fremhævet med udmærkelse for sit forhold under den sidste kamp ved Dybbøl, den 18. april.

 

Premierløjtnant ved 3. Infanteriregiment Barthold Detlef Melchior Walter (søn af landsyndikus, højesteretsadvokat Eduard Friederich W. og Louise Eleonora), født 21. maj 1828 i Ratzeburg (Petri), såret 29. juni 1864 i kampene på Als, død samme dag på Augustenborg lazaret, begravet 8. juli på Augustenborg kirkegård. Ugift.

Kilder og henvisninger:

Axel F. Hansen: Mindeskrift over de i 1864 faldne Officerer. Høst, 1909. S. 223-224.

Danske krigergrave og mindesmærker.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar