lørdag den 14. januar 2023

Sekondløjtnant Rasmus Larsen Møller (1840-1864)

fødtes den 22. november 1840 i Viby Mølle ved Kerteminde, hvor faderen Lars Madsen var møller. Moderen Mette Poulsdatter var datter af gårdmand Poul Jensen i Salby. Han gik i landsbyskolen til han blev konfirmeret og kom så i gartnerlære på herregården Juelsberg ved Nyborg i nogle år. Derefter kom han til en gartner i København, og inden han kom i tjenesten tog han den fastsatte gartnereksamen.

Han havde fremstillet sig på sessionen for 1863 og taget udsættelse til 25 år. Hans lyst var imidlertid at blive officer, og han søgte derfor om at få uddannelse til reserveofficer på den skole, der skulle begynde den 1. februar 1863, men blev ikke optaget. Han forberedte sig så til at tage præliminæreksamen, men inden han blev færdig hermed, søgte han atter om at komme på en aspirantskole. Denne gang fik han sit ønske opfyldt, idet han den 8. januar 1864 indtrådte i skolen på det gamle landkadetakademi.

Den 12. marts afgik han herfra som aspirant til 5. Regiments 6. kompagni. Den 30. maj udnævntes han til sekondløjtnant i Infanteriets krigsreserve og blev ved sin afdeling som officer. 

Den 29. juni såredes han under den hårde kamp på Als, da 5. Regiment fra Engeshøj søgte frem mod Lykkegård tæt vest for Rønhavevej for at forhindre brigaden Goebens fremrykning mod Sønderborg-højderne. Under denne kamp ledes betydelige tab af sårede og faldne, ligesom også adskillige toges til fange. I blandt disse sidste var Møller. Han førtes af fjenden til Augustenborg lazaret, hvor han døde den 12. august og den 15. samme måned begravedes på Augustenborg Kirkegård.

I kirken i Viby have familie og venner ophængt en mindetavle om ham og andre faldne fra Viby sogn.

Mindetavlen i Viby Kirke.

Sekondløjtnant ved 5. Infanteriregiment Rasmus Larsen Møller (søn af møller Lars Madsen og Mette Poulsdatter), født 22. november 1840 i Viby mølle, Viby sogn, Odense amt, såret 29. juni 1864 i kampene på Als, død 12. august på Augustenborg lazaret, begravet 15. august på Augustenborg kirkegård. Ugift.

Kilder og henvisninger:

Axel F. Hansen: Mindeskrift over de i 1864 faldne Officerer. Høst, 1909. S. 152-153.

Danske krigergrave og mindesmærker (1)

Danske krigergrave og mindesmærker (2)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar