var en søn af daværende fuldmægtig på stiftskontoiret i Aalborg, senere rådmand og stiftsrevisor sammesteds A.N. Lassen, og var født i København den 26. september 1815. Ved faderens død 1821 toges han til plejesøn af grevinde [skal være komtesse] Juliane Vedel-Jarlsberg, hos hvem han fik sin første undervisning, hvorefter han i sit 13. år indsattes i Aarhus Katedralskole og derfra i efteråret 1834 dimitteredes til universitetet. I begyndelsen studerede han ivrigt filologi, men opgav i 1838 dette studium og beskæftigede sig derefter og indtil krigens begyndelse med studiet af dansk sprog og dansk litteraturhistorie.
Efter krigens udbrud meldte han sig som frivillig og deltog som korporal ved 12. Bataljon i affærerne i det sundevedske; han gennemgik derpå en 6 ugers kommandoskole i København og blev under 1. september 1848 udnævnt til sekondløjtnant i krigsreserven. Efter eget ønske blev han forsat til 7. Linjebataljon, ved hvilken han om vinteren ledede undervisningen i underofficerskolen, og med denne bataljon deltog han i felttoget 1849 og således også i slaget ved Fredericia. To gange var bataljonen, der stormede Trelde-skansen, kastet tilbage, da officererne for at indgyde mandskabet mod satte sig i spidsen for angrebskolonnen; truffet i panden af en geværkugle, der trængte ind i hjernen, segnede Lassen til jorden. Han bragtes til Bogense lazaret, hvor han udåndede den 8. juli.
Lassen var elsket af kammeraterne i bataljonen, hvis særdeles agtelse og tillid han ved sit mod og sin tapperhed i alle affærer, sit gode, praktiske blik og sin moralske vandel havde vidst at vinde.
Sekondløjtnant ved 7. Linjeinfanteribataljon Eduard Nyborg Lassen (søn af stiftsfuldmægtig Asmus Nyborg L. og Christence Hauch Praëm), født 26. september 1815 i København (Frue), såret 6. juli 1849 ved Fredericia, død 8. juli på Bogense lazaret, begravet 11. juli på Bogense kirkegård, liget optaget og begravet på Aarhus Søndre kirkegård 12. august. Ugift.
Oplysningen om ligets overførsel til Aarhus fremgår alene af Bogenses hovedministerialbog. Lassens gravsted på Søndre kirkegård eksisterer ikke længere.
Kilder og henvisninger:
Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1873-78. 2. Del: Krigen i 1849. S. 1177-1178.
Nekrologiske Samlinger. Udgivet af H.P. Selmer. Reitzel, 1848-52. 1. Aargang [1848]. S. 243-246.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar