Men hans store lyst til hin stand bragte ham til under krigen med englænderne 1807 at indtræde som frivillig soldat i det 3. jyske Infanteriregiment, hvor han oprykkede til underofficer og som sådan tjente i to år. Senere lykkedes det ham, ved understøttelse af en ældre søster, at gennemgå og tage eksamen ved Landkadetakademiet, og blev han da ansat som officer i samme regiment, ved hvilket han i det hele tjente i 31 år. Han deltog i felttoget i 1813, var med i træfningerne ved Bornhöved og Sehested, og var senere med det danske troppekontingent i tre år i Frankrig. Ved arméens forandrede organisation i året 1842 afgik han, som da var kompagnichef, på grund af hæftig gigtsvaghed, med pension.
Men da han i det sidste par år havde haft bedre helbred, fulgte han ved nærværende krigs udbrud atter sit kald og søgte ansættelse i arméen, hvilken tildeltes ham ved 12. Bataljon. Dog kom han ikke til at tage virksom del i krigen, da han først to dage efter slaget ved Slesvig ankom til sin post på Als. Her døde han på ovennævnte dag af en brystbetændelse, som var fremkaldt ved de anstrengelser krigen medførte, og navnlig ved flere nætters bivuakering under åben himmel.
Han var siden 1838 gift med frøken Marie Elisabeth Hauch, der overlever ham som enke med tre små pigebørn.
Kaptajn ved 12. Linjeinfanteribataljon Christian Frederik Frisenberg (søn af landmand, kirurg Jacob Johannes F. og Anne Margrethe Lerche), døbt 15. marts 1790 i Sejstrup, Højslev sogn, Viborg amt, død 24. maj 1848 på Augustenborg lazaret, begravet 1. juni på Ketting kirkegård. Gift 16. september 1838 i Thyregod med Elisabeth Marie Hauch (datter af proprietær Peter Tetens H. og Hedevig Marie Speitzer), født 3. oktober 1814 på Hastrup, Thyregod sogn, Vejle amt, død 26. november 1871 i Viborg (Søndersogn). – Han efterlod sig tre døtre i alderen 2-8 år.
Kilder og henvisninger:
Nekrologiske Samlinger. Udgivet af H.P. Selmer. Reitzel, 1848-52. 1. Aargang [1848]. S. 72-73
Ingen kommentarer:
Send en kommentar