Derefter gik han et år i skole i København og indtrådte så som lærling i jernstøberiet på Bandholm, hvor han blev i 3 1/2 år. Fra 1859 arbejdede han på forskellige jernstøberier, dels i København og dels i Frederiksværk, mens han samtidig tog privat undervisning i tegning, matematik og maskinlære samt i tysk og engelsk.
Imens han arbejdede i Frederiksværk søgte han om at få uddannelse som reserveofficer. Han gennemgik nu reserveofficersaspirantskolen på Landkadetakademiet fra 10. december 1861 til den 14. august 1862 og udnævntes sidstnævnte dag til sekondløjtnant i Infanteriets krigsreserve, hvorefter han den 18. oktober ved fordelingen af reserveofficererne blev ansat ved 11. Infanteribataljon (6. kompagni), ved hvilken afdeling han stod til sin død.
Han såredes den 6. februar i kampen ved Sankelmark, mens han dygtigt med sin deling understøttede 1. kompagnis kamp for at afslå en østrigsk kolonnes angreb på chausseen forbi Sankelmark Skov. Han såredes i brystet, og hans sidste ord vare ”Hils mine kammerater!” Han blev indlagt på lazaretet i Slesvig, hvor han døde den 28. marts og jordedes den 30. marts på Slesvig Kirkegård.
Hans ældre broder, Christian Møller-Holst, var i 1848 gået frivillig med og i 1849 bleven sekondløjtnant ved 1. Bataljon. Han såredes den 6. juli 1849 ved Fredericia af en kugle i knæet og bragtes til Odense, hvor benet blev amputeret. Her døde han den 21. juli samme år.
Schleswig. Ugift.
Kilder og henvisninger:
Axel F. Hansen: Mindeskrift over de i 1864 faldne Officerer. Høst, 1909. S. 96-97.
Danske krigergrave og mindesmærker (1)
Danske krigergrave og mindesmærker (2)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar