fredag den 13. maj 2022

Sekondløjtnant Lars Christian Hedemark Brønnum (1843-1864)

fødtes den 2. september 1843 i København og var søn af urtekræmmer Andreas Christian Brønnum og hustru Cathrine Elisabeth Boldt. Han bestod adgangsprøven til Landkadetakademiet 1859, men blev ikke optaget. Derimod blev han den 15. februar 1860 admitteret som kadet uden gage. Han bestod officerseksamen og fik den 4. november 1861 tilladelse til at gennemgå øvelserne ved det militære gymnastiske institut, hvorefter han overgik til reserveofficersaspirantskolen på Landkadetakademiet. Endelig den 3. maj 1862 blev han udnævnt til sekondløjtnant med anciennitet af 1. november 1861 og ansat ved 20. Infanteribataljon. Han sluttede sig, som så mange af de yngre officerer, med beundring og kærlighed til kaptajn Stockfleth, og stor var derfor hans glæde, da han rykkede ud som ældste løjtnant under denne dygtige officer. Han fik derved det held at kunne bidrage sit til kompagniets smukke forhold ved Bustrup den 3. februar. Her fik han en kugle gennem sin hue.

Den 18. april havde han sammen med sin kompagnichef om morgenen gjort en tur ude i stillingen fra venstre fløj til centrum, og livsglad og tillidsfuld som han var, udtalte han sig efter tilbagekomsten fra denne vandring henrykt over sit besøg i Skanse nr. 2. Den frejdighed, der besjælede ham, fulgte ham til hans død.

Kort efter at regimentet havde begyndt sin fremrykning, faldt han, og til held for ham, kom han ikke til at opleve at se angrebet blive brudt.

Han var et ungt menneske og følte og handlede som et sådant. Hvad han anså for ret, det måtte sættes igennem, før var han ikke glad.

Hans kammerater holdt meget af ham og skattede højt den viljestyrke, der boede i hans ungdommelige, spinkle legeme. De havde alle følelsen af, at han ville have arbejdet sig op til noget fremragende som soldat.

Hans lig førtes til København og jordedes den 27. april på Garnisons Kirkegård.

Mindestenen over blandt andre sekondløjtnant Brønnum blev rejst i 1938.
Stenen står ved stien mellem Dybbøl Mølle og Grønnekærvej, 
ca. 250 meter sydøst for møllen.
 

Sekondløjtnant ved 20. Infanteriregiment Lars Christian Hedemark Brønnum (søn af urtekræmmer Andreas Christian B. og Cathrine Elisabeth Boldt), født 2. september 1843 i København, faldet 18. april 1864 ved Dybbøl, begravet 27. april på Garnisons kirkegård i København. Ugift.

Kilder og henvisninger:

Axel F. Hansen: Mindeskrift over de i 1864 faldne Officerer. Høst, 1909. S. 38-39.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar