lørdag den 30. april 2022

Premierløjtnant Carl Frederik Pogwisch Stricker (1811-1848)

blev født i Fredericia den 22. maj 1811. Hans fader var annekteret artillerikaptajn C.C. Stricker, der imidlertid senere indtrådte i infanteriet som kaptajn i 2. jyske Infanteriregiment. Ved dette regiments forlæggelse til København i 1821 kom Strickers familie til hovedstaden, og han selv, der dengang altså var 10 år gammel, blev sat i Borgerdydskolen på Christianshavn. Allerede tidligt ytrede drengen meget lyst til at slå ind på den militære vej, og forældrene søgte derfor, da han var 13 år gammel, at få ham ind på Landkadetakademiet, hvor faderen, der levede i trange kår, opnåede en plads for ham som frikadet. I 1831 ansattes Stricker som sekondløjtnant ved 3. jyske Infanteriregiment i Aalborg; i 1841 forfremmedes han til premierløjtnant. 

Ved udrykningen i 1848 fulgte Stricker med 11. Linjebataljon, hvortil han ved omorganisationen i 1842 var overgået, og deltog med samme i fægtningen ved Bov og i slaget ved Slesvig. Under bataljonens tilbagegang over Bustrup-slugten i sidstnævnte slag blev han såret på tre steder, nemlig i højre arm, højre lunge og i underlivet; de to sidste sår var dødelige. Mod hans ønske søgte nogle af de nærmeste af hans undergivne at bære ham tilbage; den bløde bund, hvorpå bevægelsen skete, og fjendens hæftige Ild foranledigede imidlertid, at dette forsøg snart blev opgivet, og Stricker blev således efterladt på engen, hvor han senere blev optaget af preusserne og bragt til et i hast etableret lazaret i Bustrup. Han blev her behandlet med meget omhu; endnu ved midnatstid levede han, men da lægen atter kl. 3 om morgenen indfandt sig, var han død.

Stricker var middel af højde, men stærkt bygget og overhovedet af en skabning og konstitution, der gjorde ham særligt skikket til at opnå legemlige færdigheder, hvortil han også benyttede de lejligheder, der tilbød sig; han var desuden erkendt for at være en modig, indsigtsfuld og ivrig officer. Den frejdighed og livslyst, der karakteriserede ham som yngre, havde i de sidste år af hans liv veget pladsen for en noget tungsindig og nedtrykt stemning.


Premierløjtnant ved 11. Linjeinfanteribataljon Carl Frederik Pogwisch Stricker (søn af artillerikaptajn Carl Christian S. og Cathrine Margrethe Christiane Dorothea Pogwisch), født 22. maj 1811 i Fredericia (Trinitatis), faldet 23. april 1848 ved Schleswig, begravet 25. april på Friedrichsberg kirkegård i Schleswig. Ugift.

Kilder og henvisninger:

Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1867-71. 1. Del: Krigen i 1848. S. 1309-10.

Danske krigergrave og mindesmærker

Ingen kommentarer:

Send en kommentar