onsdag den 6. april 2022

Kaptajn Johan Frederik Hegermann-Lindencrone (1802-1848)

søn af generalløjtnant Hegermann-Lindencrone, fødtes i København den 5. juni 1802. Efter i sit fædrenehjem at have modtaget en omhyggelig undervisning blev han i 1813 sendt til det kongelige landkadetakademi, hvor han forblev til 1817, da han den 20. januar udnævntes til sekondløjtnant og blev ansat i det dengang af faderen kommanderede Jyske Jægerkorps, som blandt hærens afdelinger var bekendt for den militære og kammeratlige ånd, der herskede deri. Her udvikledes hans medfødte evner for det kald, hvortil han havde viet sig, og hans utrættelige iver for tjenesten i forening med hans ædle og ridderlige karakter fremkaldte såvel almindelig anerkendelse af hans dygtighed som officer som også et tillids- og venskabsforhold mellem ham og hans kammerater og undergivne. I 1828 forfremmedes han til premierløjtnant og blev kort efter ansat som korpsadjudant; i 1838 forfremmedes han til kaptajn og overtog jægerkorpsets 3. kompagni. Ved omorganisationen af hæren i 1842 forlagdes jægerkorpset under navn af 3. Jægerkorps til Nyborg. 

I spidsen for dette korps’ ovennævnte 3. kompagni blev Hegermann-Lindencrone under angrebet på Bov dødeligt truffet af en kugle i underlivet. Han var den første officer, der i denne kamp faldt for fædrelandet. ”Jeg har fået forfald”, sagde han til en kammerat, der deltagende henvendte sig til ham på valpladsen. Han blev bragt til Aabenraa, hvor han udåndede den påfølgende dags middag.

Hans Majestæt Kongen hædrede ham i døden ved i Aabenraa selv at lægge Dannebrogsordenens ridderkors på hans kiste.


Kaptajn Hegermann-Lindencrones gravsted i Aabenraa

Biografiske oplysninger: 

Kaptajn ved 3. Jægerkorps Johan Frederik Hegermann-Lindencrone (søn af generalløjtnant Johan Henrik H.-L. og Mette Louise Christiane Lindencrone), født 5. juni 1802 i København (Garnisons), såret i slaget ved Bov 9. april 1848, død samme dag i Aabenraa, begravet 19. april på Aabenraa kirkegård. Ugift. 

Familien blev adlet med navnet Hegermann-Lindencrone i 1818.


Kilder og henvisninger:

Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1867-71. 1. Del: Krigen i 1848. S. 225-26.

Danske krigergrave og mindesmærker (1)

Danske krigergrave og mindesmærker (2)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar