torsdag den 29. december 2022

Overlæge Søren Daniel Schiøtz (1828-1864)

Schiøtz blev medicinsk kandidat i 1852 og blev tre år senere praktiserende læge i Kongsvinger øst for Oslo. Ved siden af lægegerningen tog Schiøtz aktivt del i byens offentlige liv og var 1861-63 viceordfører (viceborgmester) i byrådet. Han var også medstifter af en husflidsskole for piger af almueklassen. Til hans vennekreds hørte forfatterne Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson.

I 1863 blev han kompagnikirurg ved den norske garde og flyttede til Stockholm. I februar 1864 rejste han til København og meldte sig som frivillig læge. Han blev hurtigt ledende overlæge for lazarettet på Augustenborg Slot, men døde kort efter af gigtfeber og udmattelse. Da hans kone erfarede, at han var syg, forlod hun straks Stockholm og hastede til Als, men kom for sent frem.

Ved Schiøtz' begravelse talte feltpræst Hertz og afdødes landsmand, korpslæge Reimer.

Schiøtz' enke giftede sig en halv snes år senere med den stenrige norsk-amerikanske forretningsmand Christian Børs. Ægteskaberne med Schiøtz og Børs var barnløse, og hun stiftede mange og store legater kort før sin død.

I 1950 skænkede Foreningen Nordens afdeling i Skive en stor mindesten for Schiøtz til venskabsbyen Kongsvinger. Stenen stod i mange år i byparken, men blev i 2005 flyttet til badeparken i Øvrebyen.

Mindestenen over overlæge Schiøtz blev opstillet i 1926.
Stenen står i Augustenborg Slotspark tæt ved fjorden.

På monumentet over de skandinaviske frivillige i Kastellet
ses også overlæge Schiøtz' navn.


Overlæge Søren Daniel Schiøtz (søn af fuldmægtig, senere sorenskriver og foged Søren Daniel S. og Charlotte Petronelle Rosenkilde), født 24. december 1828 i Stavanger (Domsogn), død 8. marts 1864 på Augustenborg lazaret, begravet 10. marts på Augustenborg kirkegård. Gift 26. juli 1855 i Strømsø med Anna Cathrine Elisabeth Collett (datter af købmand og skibsreder Herman Christian C. og Louise Wilhelmine Arveschoug), født 12. juni 1832 i Strømsø, Buskerud fylke, død 31. august 1915 i Asker, Akershus fylke (gift 2. gang 1873 med svensk-norsk konsul i New York Christian Børs, 1823-1905). – Ægteskabet var barnløst.

Kilder og henvisninger:

Danske krigergrave og mindesmærker (1)

Danske krigergrave og mindesmærker (2)

Minnesteinen i Badeparken

Ingen kommentarer:

Send en kommentar