mandag den 21. november 2022

Officersaspirant Frantz Frederik Sophus baron de Bretton (1832-1864)

Bretton var student fra katedralskolen i Viborg i 1850 og tog den juridiske kandidateksamen syv år senere. I 1860 var han fuldmægtig hos amtmand Orla Lehmann i Vejle, og blev senere ansat i Generaltolddirektoratet. Fra januar til marts 1864 gennemgik han Reserveofficersaspirantskolen i København, og blev derpå udkommanderet til 18. Regiment det følgende. Han blev hårdt såret ved Hestehave på Kær Halvø.

"Blandt de mange ofre i kampen på Als er også en søn af kammerherre, stiftamtmand Bretton her i Viborg, cand.jur. S. Bretton, der som frivillig officersaspirant hæderlig deltog heri, blev hårdt såret og senere er afgået ved døden. Den afdøde var bekendt for sin store interesse for biavls fremme her i landet, i hvilken retning der fra hans hånd er udkommet flere afhandlinger" (Viborg Stiftstidende 14. juli 1864).

Mindestenen over officersaspirant Bretton blev rejst i 1938
Stenen står foran ejendommen Hestehave 13, Kær halvø.

Officersaspirant ved 18. Infanteriregiment Frantz Frederik Sophus baron de Bretton (søn af stiftamtmand, kammerherre Lucas Peter baron de Bretton og Marie Sophie Hellesen), født 18. oktober 1832 i Tranekær sogn, Svendborg amt, såret 29. juni 1864 i kampene på Als, død 3. juli på Augustenborg lazaret, begravet 8. juli på Augustenborg kirkegård. Ugift. 

Kilder og henvisninger:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar