fredag den 15. juli 2022

Sekondløjtnant Frantz Ole Valdemar Petersen (1827-1849)

blev født den 17. marts 1827 på Arresødal ved Frederiksværk, hvor hans fader, senere bestyrer for Hellebæk Geværfabrik, var kaptajn og adjudant ved Raketkorpset. Sin første undervisning fik han af private lærere; senere frekventerede han Borgerdydskolen på Christianshavn, og efter sin afgang derfra trådte han i året 1847 ind på Landkadetakademiet i dettes afgangsklasse. Som følge af krigens udbrud udnævntes han allerede den 24. april 1848 til sekondløjtnant med anciennitet fra 1. november 1847; han ansattes ved 3. Reservebataljon. 

Den 1. marts 1849 forsattes han til 2. Jægerkorps og deltog med dette i fægtningerne i Sundeved og i slaget den 6. juli. Da 3. kompagni, ved hvilket han stod, tilligemed dele af de andre kompagnier var nået frem til redouten ved Egum-vejen nord for den store slugt, og en del af kompagniet var kommet ned i graven, søgte Petersen at formå kompagnichefen til straks at foretage en storm; denne mente imidlertid, at angrebsstyrken var for svag, og at man burde vente, til der kom flere kræfter til; men Petersen troede på muligheden af, at et rask angreb kunne lykkes, og i spidsen for nogle mænd klavrede han op ad brystværnet; han nåede dog kun op til kreten, da han blev ramt af en kugle, som gjorde ende på hans liv.

Petersen var meget afholdt på grund af sit uforstyrrelige, gode humør, og han var meget søgt, fordi han altid var i høj grad hjælpsom; han havde et særligt talent for musik og spillede endog på forskellige instrumenter med lethed alt, hvad han hørte, uden nogensinde at have nydt undervisning i musik.

377 faldne fra udfaldet fra Fredericia den 6. juli 1849 
blev begravet i Kæmpegraven på Trinitatis kirkegård i Fredericia
Bronzerelieffet er udført af billedhugger H.W. Bissen

Sekondløjtnant ved 2. Jægerkorps Frantz Ole Valdemar Petersen (søn af premierløjtnant Jacob Eiler P. og Emma Marie Petersen), født 12. marts 1827 i Frederiksværk, faldet 6. juli 1849 ved Fredericia, begravet 8. juli på Trinitatis kirkegård. Ugift.

Kilder og henvisninger: 

Den dansk-tydske Krig i Aarene 1848-50. Udgivet af Generalstaben. Schønemann, 1873-78. 2. Del: Krigen i 1849. S. 1173-1174.

Danske krigergrave og mindesmærker


Ingen kommentarer:

Send en kommentar